Hvad er forskellen på uld- og hårfilt hatte?

Har du svært ved at finde ud af hvad forskellen på en uld- eller hårfilt hat egentlig er, og hvorfor at der kan være så stor forskel i prisen på de to typer af hatte? Så giver vi dig her en lille forklaring på hvad der gør hver type af hat unik og hvilke fordele de hver især har. God læselyst! :)

Hvad er furfelt og woolfelt?

På dansk vil man groft kunne oversætte de to typer af filthatte til uldfilt og hårfilt som vi ser på i dette indlæg, der på engelsk går under betegnelserne furfelt og woolfelt. Begge stof materialer er helt naturlige, men der er forskel på, hvor materialerne til filten kommer fra. Uldfilten kommer fra fåreuld, mens at stoffet til dyrefilten der oftest anvendes i produktionen af en dyrefilt hat, stammer fra blød dyrepels, hvor det næsten altid er kaniners dyrehår som anvendes. Bæver har før været anvendt  dyrefilt hatte også. Hår fra bævere anses som værende en endnu højere kvalitet end fra kaniner, men koster også langt mere. Kaniner anvendes derfor som et alternativ til bævere. Du vil stadig få en topkvalitets hat fra de dynede underhår fra en kanin. 

Struktur

Stoffet i en hårfilt hat har en finere og glattere tekstur og struktur sammenlignet med uldfilt, og giver derfor et smukt og flot udtryk takket være de bløde dyrehår. Det føles blødere og mindre kradsende på huden end uldfilt. En hårfilt hat vil også mærkes lettere og holder sin form og struktur i hatten længere end en uldfilt hat. 
Uldfilt stoffet giver derimod et mere mat udseende og er en anelse mere grov i fibrene, men vil ikke føles irriterende eller kradsende mod din hud. 
Struktur i filt

 Levetid

Dyrefilt vil have en længere levetid end uldfilt, hvilket der er en god forklaring på. Hårfilten som bruges til hattene, kommer fra dyrets, oftest kaniners dunede underhår. Det gør materialet meget stærkere end uldfilt, der stammer fra klippede fåreuld. Du vil derfor kunne forvente, at din dyrefilt hat kan holde i flere år og længere tid, end en uldfilt hat vil. Dog vil en uldfilt hat stadig kunne holde i mange år, hvis du passer godt på den. 

Vandafvisende

Både uld- og hårfilt hatte er vandtætte takket være det naturlige udendørs miljø som dyrene lever i. Du vil derfor godt kunne bruge både en uld- og hårfilthat i let regn uden at du behøver at bekymre dig om, at den går i stykker. Dog anbefaler vi ikke at du medbringer hverken din uld- eller hårfilthat på de vådeste og mest regnfulde dage. Du bør i stedet forsyne dig med en regnjakke eller lignende. 

Mand i skov på en vinterdag

Har uheldet været ude, og du har spildt noget på din hat, så kan du faktisk godt rengøre din uld- eller dyrefilt hat. For begge hatte typer, så skal du være forsigtig med hvordan du rengøre den, da de kan risikere at skrumpe en smule eller blive beskadiget fra rindende varm vand. Vi guider dig igennem herunder hvordan du skal forholde dig til de to typer filt

Uldfilt: Vi anbefaler håndvask i koldt vand til uldfilt. Du må ikke gnide i stoffet, men lad den derimod blot ligge i det kolde vand, da det kan få ulden til at fnugge. Du bør herefter lade hatten lufttørre. 

Hårfilt: Ejer du en hårfilt hat, bør du være mere opmærksom på, hvordan du rengøre din hat. Lyse pletter kan oftest fjernes ved at bruge en tør børste. Hvis du skal have fjernet større grimme pletter fra hatten, bør du i stedet opsøge professionel hjælp. Hør eventuelt hos dit nærmeste renseri, hvad de kan gøre for dig.

Pris

Grundet den højere kvalitet som hårfilt kan bryste sig af at have, er det naturligt også en anelse dyrere. Dog får du også en hat som holder længe og som har mange flere egenskaber end du måske forventer. Den høje kvalitet kommer blandt andet fordi, at  processen bag en hårfilt hat er længere og mere besværlig. Desuden er det af naturlige årsager nemmere at klippe og at få fat i fåreuld end hår fra kaniner, som oftest anvendes. 

Hvad er Wool Blend Felt?

Vi har til tider enkelte hatte der kan bestå af et såkaldt "woolblend mix". Hatten er derfor et mix af flere materialetyper, bestående af naturlig uld med syntetiske fibre, hvilket kan være akryl eller rayon. Rayon som oftest bedre kendes under viskose.

Hvis du derfor er på udkig efter en 100 % uldfilt hat, bør du tjekke mærket i produktets fold for at være helt sikker. 

Får ved bredden af en sø i baggrunden

Skal jeg så vælge en uld- eller hårfilt hat?

Er du ny på hatte markedet og blot ønsker en filt hat vil du sagtens kunne klare dig med en uldfilt hat. Hvis du derimod allerede har en uldfilt hat og kunne tænke dig en hat der har en endnu højere kvalitet, end det du måske allerede har nu, så vil vi anbefale en hårfilt hat. Strukturen i materialet, levetiden og vægten på hatten vil føles bedre. Dog vil du også skulle punge ud for en anelse dyrere hat, men du vil uden tvivl blive glad for den. Begge typer af hatte vil kunne holde mange år med lidt pleje og har begge nogle fælles træk som de deler. Blandt andet vandafvisende til de lette regnvejrsdage, behagelig mod din hud og et utrolig flot og struktureret udseende, som kan få dig til at skille ud. 

Tilbage til blog

På udkig efter en filthat?

Vi har samlet alle vores filt hatte som du kan gå på opdagelse i. Du finder blandt andet uldfilt- og hårfilt hatte blandt sortimentet. Du finder blandt andet et bredt udvalg af hatte fra Stetson der altid er leveringsdygtige i kvalitet.

Se filthatte kollektionen