Hvornår må jeg bære folde- og lommekniv?

Hvornår må jeg bære folde- og lommekniv?

Hvad siger Knivloven 2023 om folde- og lommeknive?

Det kan være svært at finde hoved og hale i knivloven, der gælder for 2023. Så hvis du er i tvivl om du overhovedet må bære den kniv som du måske allerede har købt, eller som du måske planlægger, så læs med her. 

Knivloven blev revideret i 2016, og det er stadig den lov der gælder dags dato. Loven fra 2016 diktere, at man som udgangspunkt ikke må børe foldekniv, lommeknive eller andre former for knive eller dolke på offentlige steder, som f.eks. uddannelsesteder, ungdomsklubber eller lignende. 

Dog må du gerne bære kniv, hvis du har et såkaldt anerkendelsesværdigt formål. Et anerkendelsesværdigt formål, skal forstås som et led i en erhvervsøvelse, brug ved sportsudøvelse, jagt, outdoor, lystfiskeri eller lignende. 

Hvor lang må en kniv være?

På en udendørs tur kan det være fristende at medbringe en stor kniv til at skære træ og større ting. Men vær opmærksom på, at knivens blad ikke må være længere end 12 cm for de fleste aktiviteter med et legitimt formål. Hvis kniven er over 12 cm, kan det kræve tilladelse, afhængigt af dens type.

Dog er der undtagelser, og knive eller dolke med en klinge længere end 12 cm er tilladt, hvis du har et anerkendelsesværdigt formål. For eksempel kan jægere medbringe deres jagtkniv, og vandrere kan medbringe deres vandrekniv på turen.

Hvis du er i tvivl om hvorvidt den kniv du står med i hånden er lovlig eller ej, og kræver en eventuel tilladelse, anbefaler vi, at du tager kontakt til dit lokale politi og rådfører dig med dem. Visse knive tjener ikke et anerkendelsesværdigt formål og kræver derfor en såkalt blankvåbentilladelse. Du kan ansøge om et blankvåben på Politiets hjemmeside.

Hvad med transport af mine knive?

Når du bruger en kniv til et legitimt formål, skal du være opmærksom under transport. Undgå stop undervejs. Hvis du gør det, skal kniven blive i køretøjet for at undgå problemer med loven. I offentlige rum som busser og tog skal kniven opbevares sikkert og aldrig efterlades uden opsyn.

Hvor lang må en klinge på en foldekniv være?

En foldekniv er nyttig til mange formål, men hvad er reglerne for dem? I april 2016 blev knivloven ændret vedrørende mindre foldeknive. Den nye regel siger, at foldeknive med en klinge, der maksimalt måler 7 cm, og som ikke kan låses i en udfoldet position, ikke må bæres på offentlige steder medmindre du har et anerkendelsesværdigt formål. Med andre ord, du kan medbringe en foldekniv eller multitool, så længe det kan anses for at være et anerkendelsesværdigt formål. 

Står du og mangler en lommekniv der er lovlig og som kan foldes, takket været en sikkerhedsring, så skal du tage et kig på vores udvalg fra franske Opinel.

Tilbage til blog